Aito voimaantuminen lähtee sisältä

Hyvä olo, energia, toimivampi keho, virkeämpi mieli, parempi itseluottamus….liikunta yhdistettynä terveellisiin elämäntapoihin on yksi parhaista tavoista kokea voimaantumista. Silti liikunnallisen elämän aloittaminen ja ylläpitäminen on monille meistä hankalaa. Usein syyksi ajatellaan huonoa itsekuria – kuten kyvyttömyyttä kieltäytyä herkuista tai pysyä suunnitelmassa viikosta ja kuukaudesta toiseen saavuttaakseen itselle asettamansa tavoitteet.

Mutta entä jos ongelma piileekin tavoitteissa, tai tarkemmin ottaen niiden asettelussa? Kuvitteellinen esimerkki: Kiireisen elämän- ja työrytmin seurauksena huomaat painosi hiipineen salakavalasti ylös viimeisen parin vuoden aikana. Peilistä katsoo väsynyt ja huonokuntoinen ihminen. Et ole tyytyväinen näkemääsi ja haluat tehdä asialle jotakin. Päätät pudottaa painoasi 10kg ensi kesään mennessä ja mahtua taas samoihin vaatteisiin kuin löytämässäsi valokuvassa kesältä 2014. Syöt viikon verran kaikkea mahdollista, mistä ajattelet pian joutuvasi luopumaan, jonka jälkeen aloitat ”superdieetin” ja seuraat itsellesi laatimaa tiukkaa viikko-ohjelmaa.

Ehkä kaikki sujuu niin kuin pitääkin, olet täynnä energiaa ja pääset tavoitteeseesi ennätysajassa. Olet syystäkin tyytyväinen. Onneksi olkoon! Mutta saattaa myös olla, että painosi putoaa ensimmäisen kahden kuukauden aikana 5kg ja tyssähtää siihen. Väsähdät ja päädyt takaisin samoihin vanhoihin rutiineihin. Manaat huonoa itsekuriasi ja unohdat hetkeksi koko ”projektin”, kunnes paino on taas noussut yli sen, mistä aloitit. Alat kypsytellä uutta laihdutuskuuria. (Jälkimmäinen tarina tuntuu olevan valitettavasti huomattavan paljon yleisempi).

Mutta mitäpä jos pysähtyisitkin hetkeksi pohtimaan syitä laihdutuksen taustalla? Miksi oikeastaan haluat pudottaa painoasi? Onko ensisijainen tavoitteesi sittenkään 10kg hoikempi olemus ja kaksi numeroa pienemmät vaatteet vai haluatko pohjimmiltasi jaksaa paremmin arjessa, tuntea olosi energisemmäksi ja voimakkaammaksi?

Jälkimmäiseen ei tarvita kurinalaisia superdieettejä, absoluuttista herkkulakkoa tai tyhjällä vatsalla tehtyjä aamulenkkejä. Ja mikä tärkeintä: sinun ei tarvitse olla 10kg hoikempi, jotta voisit nauttia jokapäiväisestä elämästäsi. Olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet, ja muutos entistä energisempään olotilaan voi tapahtua jo viikoissa.

Itsekurin sijaan liikunnallisten ja terveellisten elämäntapojen juurruttaminen vaatiikin halua sitoutua itseen ja omaan hyvinvointiin. Silloin avainkysymys ei olekaan, mistä olet valmis luopumaan päästäksesi tavoitteeseen, vaan oletko valmis pitämään itsestäsi parempaa huolta?

Fokuksen ollessa omassa hyvinvoinnissa voi tavoitellun elämäntapamuutoksen nähdä pikemminkin mahdollisuutena tehdä hyvinvointia edistäviä pieniä päivittäisiä valintoja kuin sarjana kieltäytymisiä ja jatkuvana sisäisenä kamppailuna.

Kun keskityt päämäärän sijasta prosessiin, tekemään itsellesi hyvää ja nauttimaan sen välittömistä seurauksista, on enemmän kuin todennäköistä, että saavutat ennen pitkää myös mahdolliset ulkoiset tavoitteesi – kenties vain todetaksesi, että pointti olikin jossain ihan muualla. Sillä olipa kehosi minkäkokoinen tai -näköinen tahansa, se ei tee onnelliseksi, mikäli ihminen sen sisällä voi huonosti.

Liikunta ja terveellinen ravinto ovat mitä parhaimpia apureita matkalla kohti entistä ehompaa itseä, mutta ulkoistakin muutosta tärkeämpää  on se, mitä tapahtuu sisällä.

FlowSister – Susanna Jussila on juoksuun ja joogaan erikoistunut koulutettu personal trainer ja hyvinvointivalmentaja. FlowSister toimii pääkaupunkiseudulla ja tuo palvelut tarvittaessa vaikka kotiisi. Lue lisää kohdasta Valmennuspaketit.

DSC_0542

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s