3 asiaa, jotka jooga on minulle opettanut

yoga-pairs

Kuva: Aura Nukari

Osallistuin ensimmäiselle joogatunnille kahdeksan vuotta sitten Intiassa. Sen jälkeen joogaharjoittelu tuli ja meni noin kolmen vuoden ajan, kunnes lopulta olin tarpeeksi kypsä – lähinnä itseeni. Tarvitsin muutosta arkeeni ja vuonna 2012 jooga tuli jäädäkseen: aluksi fyysisinä asanaharjoituksina ohjatuilla joogatunneilla, myöhemmin meditaatiopainotteisena ”mielenhuoltona” ja sittemmin ennen kaikkea elämäntapana. Näin viisivuotisen taipaleen kohdalla on hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan, mitä kaikkea jooga on minulle opettanut. Tässä kolme tärkeintä asiaa.

  1. Keholla on vastaukset moniin kysymyksiin

Elin ennen paljon enemmän pääni sisällä. Nautin kyllä suunnattomasti liikkumisesta ja itseni fyysisestä haastamisesta, mutten ollut kovin kiinnostunut kehoni kuulumisista – kunhan se tuntui toimivan. Toisin sanoen, niin kauan, kun kehoni jaksoi palvella minua ja toteuttaa kaikki asiat, joita pääni halusi ja usein myös tarvitsi. Olin tottunut puskemaan yli fyysisten rajojeni ja vasta kun jotakin meni rikki, pysähdyin kuuntelemaan. Yleensä kuitenkin vain sen takia, että pääsisin taas treenaamaan entiseen malliin.

Jooga on opettanut minua pysähtymään kehoni äärelle ja tutustumaan siihen paremmin. Nykyään pyrin kuulostelemaan kehoani päivittäin ja välillä kehoni suorastaan herättelee minua. Enää on vaikea esimerkiksi istua pitkiä aikoja paikallaan tai rasittaa kehoa silloin, kun se on väsynyt. Kehoni tietää, mitä se tarvitsee. Se on paljon viisaampi kuin osasin kuvitellakaan ja kätkee sisälleen vastaukset moniin kysymyksiin, joihin mieli ei löydä ratkaisua. Kehoni kautta olen myös oppinut kokemaan asiat kokonaisvaltaisemmin – en pelkästään aivo-, vaan joka solulla. Toki tällä on kääntöpuolensa, sillä kehossa läsnäoleminen ja kehon kautta kokeminen ei  aina ole kovin helppoa saatikka mukavaa. Itselleni se on ollut kuitenkin kaiken sen arvoista.

  1. Luota prosessiin

Omaan kehoon tutustuminen ja sen kanssa eläminen on jatkuva prosessi: aina voit oppia lisää ja koskaan et ole valmis. Joogan kautta olen oppinut nauttimaan itse prosessista ja luottamaan siihen. Se mitä tapahtuu joogamatolla, omassa kehossa ja omassa päässä, tapahtuu myös maton ulkopuolella. Koko elämä on lopulta yhtä isoa prosessia: tänään näin, huomenna kenties toisin päin. Harjoitus ei välttämättä tapahdu niin kuin haluaisit tai johda sellaisiin tuloksiin, joita odotat. Sen sijaan se saattaa tuoda eteesi jotain aivan muuta. Mitä ikinä se onkaan, joogan avulla olen oppinut päästämään irti liioista odotuksista ja ottamaan avoimemmin vastaan sen, mitä eteen tulee.

  1. Lempeys ruokkii lempeyttä 

Mieli on vikkelä – se singahtelee paikasta toiseen, täyttää kalenteria ja rakentelee mitä vilkkaimpia visioita. Keho on temmoltaan hitaampi. Se saattaa pysyä perässäsi jonkun aikaa, mutta kaahaaminen vaatii aina veronsa. Tämä on kenties suurin haasteeni (ikuisia varmasti kaikki), mutta joogan avulla olen oppinut edes hieman hidastamaan tahtia. Mitä useammin pysähdyn, sitä enemmän myös tajuan tarvitsevani sitä. Mutta mihin sitä oikeastaan tarvitsen? Miksi pitäisi olla niin paljon aikaa itselle?

Loppujen lopuksi jooga on opettanut, että harjoitus itselle on pohjimmiltaan myös harjoitus toisille. Kun annan tarpeeksi aikaa ja tilaa omien tunteiden, kehotuntemusten ja ajatusten havainnointiin ja hyväksyntään, kun opettelen olemaan itselleni armollisempi, olen myös armollisempi muille. Tämä näkyy ihan konkreettisesti arjessa. Mitä enemmän oma pipo kiristää, sitä tiukempi olen myös kanssaihmisille. Rauhan tilasta käsin kaikki näyttää lempeämmältä. Haastavin osuus onkin tuon tilan säilyttäminen. Siksi jooga. Toki menetelmä voisi olla jokin muukin, mutta itselleni se toimii.  Minulle jooga on pohjimmiltaan sisäisen rauhan ja rakkauden harjoitus – ainakin tänään, tässä vaiheessa prosessia.

FlowSister – Susanna Jussila on juoksuun ja joogaan erikoistunut koulutettu personal trainer ja hyvinvointivalmentaja.  FlowSister toimii pääkaupunkiseudulla ja tuo palvelut tarvittaessa vaikka kotiisi. Lue lisää kohdasta Valmennuspaketit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s